رقابت برای دانستن این که چگونه ویروس مرگبار کرونا از جهان حیوانات وارد دنیای انسان ها شد، ادامه دارد.
در جایی در چین، یک خفاش به دور آسمان می چرخد و اثری از تاج آن را در قطره چکان های خود می گذارد که به کف جنگل می افتد. یک حیوان وحشی، احتمالاً یک پنگولین که از حشرات در بین برگ ها استفاده می کند، عفونت را از دفع مدفوع خارج می کند.
ویروس جدید در حیات وحش گردش می کند. سرانجام حیوان آلوده اسیر می شود و یک شخص به نوعی بیماری را می گیرد و سپس آن را به كارگران یک بازار حیات وحش منتقل می كند. شیوع جهانی متولد می شود.
دانشمندان در تلاشند تا حقیقت این سناریو را اثبات كنند، زیرا در تلاش برای یافتن حیوانات وحشی هستند كه ویروس را محافظت می كنند. پروفسور اندرو کانینگهام از Zoological Society London ((ZSL)انجمن جانورشناسی لندن) می گوید، یافتن نتیجه ی رویدادها “کمی داستان کارآگاهی” است. وی می گوید، طیف وسیعی از گونه های حیوانات وحشی می تواند میزبان باشد، به ویژه خفاش ها، که تعداد زیادی از ویروس های مختلف را در خود جای داده اند.
ما چقدر از جزئیات این داستان آگاه هستیم؟ هنگامی که دانشمندان فرمول ژنتیکی ویروس جدید را که از بدن یک بیمار گرفته شده بود ، پیدا کردند ، متوجه شدند خفاش ها در چین درگیر شدند.
خفاش ها در گروه های بزرگ جمع می شوند، مسافت های طولانی را پرواز می کنند و در همه قاره ها حضور دارند. آنها به ندرت یکدیگر را بیمار می کنند، اما می توانند که عوامل بیماری زا را به طور گسترده گسترش بدهند. به گفته پروفسور کیت جونز از دانشگاه کالج لندن ، برخی شواهد وجود دارد که نشان می دهد، خفاش ها با پروازهای طولانی با انرژی زیاد سازگار شده اند و در ترمیم آسیب های دی ان ای بهتر از سایر گونه ها هستند. “این ممکن است آنها را قادر سازد که قبل از بیمار شدن با ویروس های زیادی روبرو شوند – اما در حال حاضر این فقط یک نظریه است.”
شکی نیست که رفتار خفاش ها به پیشرفت ویروس ها کمک می کند. پروفسور جاناتان بال از دانشگاه ناتینگهام می گوید: “وقتی شما شیوه زندگی آنها را در نظر می گیرید، آنها ویروس های زیادی خواهند داشت.” “و چون آنها پستاندار هستند، این احتمال وجود دارد که بعضی از آنها مستقیماً یا از طریق گونه میزبان به انسان انتقال بدهند.”
بخش دوم این معما، پس از آن، هویت حیوانی پر رمز و راز است که ویروس را در بدن خود حمل کرده و احتمالاً زندگی اش در بازار حیوانات ووهان به پایان رسید. یکی از این مظنونین، پنگولین است.
پنگولین حیوانی است فلس دار و مورچه خوار که گفته می شود بیشتر از هر حیوان دیگری در دنیا قاچاق می شود و در خطر انقراض است.
پوست فلس دار پنگولین کاربرد زیادی در طب سنتی چین دارد و گوشت پنگولین از نظر برخی بسیار لذیذ است.
ویروس کرونا در پنگولین ها یافت شده اند، برخی از آنها ادعا می کنند که ویروس کرونا در پنگولین شباهت زیادی به ویروس کرونا در انسان دارد. آیا می توان گفت ویروسها قبل از رسیدن به بدن انسان بین خفاش و پنگولین مبادله ژنتیکی داشتهاند؟ کارشناسان در مورد نتیجه گیری محتاط هستند. داده های کامل در مورد تحقیق پنگولین منتشر نشده است، و تایید این اطلاعات غیر ممکن است.
پروفسور کانینگهام می گوید که محل زندگی و تعداد پنگولین های مورد بررسی برای تحقیق از اهمیت ویژه ای برخوردار است. “به عنوان مثال، این که آیا تعدادی حیوان مستقیم از حیات وحش گرفته شده اند (در این صورت نتیجه آزمایش دقیق تر است) یا فقط حیواناتی آزمایش شده اند که در محیط حفاظت شده یا بازار حیوانات یافت شده اند؟ (در این صورت نتایج در مورد میزبان واقعی ویروس ها نمی تواند چندان قوی باشد). ”
به گفته وی، پنگولین ها و سایر گونه های وحشی ، از جمله انواع مختلف خفاش ها ، اغلب در بازار حیوانات به فروش می رسند و امکان انتقال ویروس ها از یک گونه به گونه دیگر را فراهم می کند. بنابراین ، بازار حیوانات شرایط ایده آل برای انتقال عوامل بیماری زا از یک گونه به گونه دیگر از جمله برای انسان ایجاد می کنند. “.
بازار ووهان، که پس از شیوع بیماری بسته شد، دارای یک بخش حیوانات وحشی بود که گونه های زنده و ذبح شده در آن به فروش می رسید، از جمله قسمت های بدن شترها، کوالاها و پرندگان فروخته می شد، روزنامه گاردین گزارش می دهد که در یک فروشگاه، توله های گرگ، سنجاقک طلایی، عقرب، موش بامبو، سنجاب، روباه، گربه زباد، جوجه تیغی، سمندرها، لاک پشت ها و تمساح ها فروخته می شد.
پروفسور بال می گوید، تا آنجا که می دانیم، خفاش ها و پنگولین ها ذکر نشده اند، اما مقامات در چین در حال تحقیق درباره آن حیواناتی که فروخته شدند، هستند. وی می گوید: “اگر ویروس از گونه ای به گونه ای دیگر منتقل شده باشد، شما میخواهید بدانید که ایا این اتفاق دوباره رخ می دهد یا نه؛ زیرا از دیدگاه بهداشت عمومی مهم است. بنابراین شما باید بدانید که دقیقا کدام حیوانات درگیر بوده اند و چه چیزی باعث بالا رفتن خطر انتقال شده است.”
بسیاری از ویروس هایی که در سالهای اخیر با آنها روبرو شده ایم از حیات وحش و حیوانات وحشی آمده اند. ابولا، اچ آی وی، سندرم تنفسی حاد شدید (سارس) و اکنون کرونا (coronavirus) است. پروفسور جونز می گوید، افزایش بیماری های عفونی از حیات وحش ممکن است به دلیل افزایش آگاهی ما در تشخیص آنها، رشد اتصال به یکدیگر و یا رفتن بیشتر به زیستگاه های وحشی باشد، روبرو شدن با ویروس های جدیدی که بشر قبلا با آنها ارتباطی نداشته، موجب تغییر چشم انداز ما شده است.”
اگر فاکتورهای خطر را درک کنیم ، می توانیم برای جلوگیری از وقوع آن و بدون اینکه روی حیوانات وحشی تأثیر منفی بگذارد، گام اول را برداریم. متخصصان محافظه کار متضرر هستند و می گویند که اگرچه تصور می شود خفاش ها ویروس های زیادی را حمل می کنند ، اما برای عملکرد اکوسیستم ها نیز ضروری هستند. وی می گوید: “خفاش های حشره کش، حجم زیادی از حشرات مانند پشه ها و آفات کشاورزی را می خورند، در حالی که خفاش های گیاهخوار درختان را گرده افشانی می کنند و بذرهایشان را پخش می کنند.” “ضروری است که صحبت در مورد کنترل بیماری ها موجب اقدامات غلط در مورد این گونه ها نشود ”
پس از سارس در سال 2002-2003 ، ویروسی که شباهت بسیار زیادی با کرونای جدید دارد، بازار حیوانات وحشی در چین و مناطق اطراف تعطیل شد ولی این بازارها خیلی زود در چین، ویتنام و دیگر کشورهای جنوب شرقی آسیا باز شدند.
چین دوباره خرید و فروش محصولات حیوانات وحشی را که معمولاً برای غذا، خز و پوست آن ها و در داروهای سنتی استفاده می شود ، متوقف کرده است. گزارش ها حاکی است که این ممکن است دائمی شود.
در حالی که ممکن است ما هرگز نفهمیم که این بیماری که مسئول بسیاری از مرگ ها است چگونه و از کجا جهش یافته است، و وارد زندگی انسان ها شده است. پروفسور دیانا بل از دانشگاه ایست آنگلیا می گوید ما می توانیم از “طوفان کامل” دیگر جلوگیری کنیم. وی گفت: “ما حیواناتی را از کشورهای مختلف ، زیستگاه های مختلف ، شیوه زندگی متفاوت – از حیوانات آبزی، حیواناتی که روی درخت زندگی می کنند و غیره” گرد هم می آوریم و آنها را با هم مخلوط می کنیم و این یک نوع دیگ ذوب است – و ما باید از انجام آن دست بکشیم.
افزودن دیدگاه