تراریوم چیست ؟
کلمه تراریوم، کلمهای لاتین است که از دو قسمت Terra به معنی خاک و زمین و -rium به عنوان پسوند مکان تشکیل شده است. بر این اساس میتوان این عبارت را به ” نمایشگاه جانداران زمینی” ترجمه کرد. به عبارتی دیگر، یک تراریوم جلوههایی از نمونههای زندگی گیاهی یک منطقه یا اقلیم را دربرمیگیرد.
برای درست کردن تراریوم نهال کوچک لازم دارید.
درست کردن تراریوم با کاشت نهال داخل گلدان متفاوت است. اصلیترین تفاوت آن این است که تراریوم محیط بسته یا نیمه بسته شیشهای یا پلاستیکی است. معمولا دبیران از این روش برای آموزش چرخه آب استفاده میکنند.
اکثر گیاهان کوچک آپارتمانی به خصوص آنهایی که در محیط مرطوب خوب رشد میکنند، مناسب تراریوم هستند.
تعداد گیاهان تراریوم به اندازه ظرف بستگی دارد. تراریوم را خیلی شلوغ نکنید و جا برای رشد گیاهان بگذارید.
وسایل مورد نیاز
- ظرف شیشهای
- صابون
- شن
- خاک
روش ساخت تراریوم
1- یک ظرف شیشهای مثلا تنگ ماهی، آکواریوم، پارچ بزرگ بلور یا حتی شیشه مربا را برای این کار انتخاب کنید. اندازۀ ظرفها باید طوری انتخاب شوند که بزرگی آن برای احاطۀ ۲ یا چند گیاه کافی باشد.
2- هرچه دهانه ظرف تنگتر باشد، کار سختتر است. کاشت گیاه داخل این ظرفها را با انبر سیمی نازکی که خود میسازید، انجام دهید.
3- ظرف را با آب گرم و صابون شسته و خشک کنید. ظرفهای نشسته باکتریهای مضر را وارد محیط تراریوم میکنند.
4- یک لایه یکنواخت به قطر 2.5-1.5 سانتیمتر شن ته ظرف بریزید. شن جهت زه کشی استفاده می شود. سعی کنید مقدار بیشتری از سنگریزه ها به یک سمت دیواره ظرف متمایل باشند. این کار به زهکشی بهتر کمک می کند.
گاهی قبل از لایه سنگریزه، لایه نازکی از خزه در ته ظرف قرار می دهند.
برای دادن جلوه بیشتر به تراریوم، خاک را بطور مسطح در ظرف نمی ریزیم، بلکه آنرا شیبدار و تپه مانند می ریزیم تا گیاهان در سطوح مختلف قرار گیرند. خاک را از پشت به سمت جلو شیبدار کنید. معمولاً اختلاق سطح بین خاک جلو خاک عقب ۱ تا ۲/۱ اینچ می باشد. اگر چه، اگر تراریوم دایره ای است، شما می توانید سطح صافی را برای کشت داشته باشید.
می توان از خاکهای گلدانی بسته بندی شده که استرلیزه هم هستند استفاده کرد یا اینکه از مخلوط خاک باغچه و پیت ماس محیط کشت را تهیه کرد.
خاک باید نرم، دارای زهکشی خوب و بدون کود باشد.
برای تراریوم نواحی گرمسیری با گیاهان شاخ و برگدار، یک قسمت خاک، یک قسمت پیت ماس و یک قسمت پرلیت استفاده کنید. اگر شما می خواهید یک باغ کاکتوس ایجاد کنید از خاک زبر که از یک قسمت خاک و یک قسمت شن تشکیل شده است استفاده کنید.
7- گیاهان را قبل از درآوردن از گلدان اولیه به دقت بررسی کنید تا کاملا سالم باشند. گیاه را آرام تکان دهید تا خاک اضافی بدون صدمه دیدن ریشهها از آن جدا شود. گیاه بیمار یا آفت زده را وارد تراریوم نکنید.
8- خاک را کمی گود کنید. گیاه را بکارید. دور ریشهها را کاملا بپوشانید. این مراحل را در مورد بقیه گیاهان هم تکرار کنید.
9- گیاهان و داخل ظرف را با اسپری آب تمیز کنید. خاک را با اسپری خوب مرطوب کنید.
10- تراریوم را با اشیاء سرامیکی تزیین کنید.
بعد از کاشت گیاهان، می توان تراریوم را با استفاده از تخته سنگ، چوب شکسته، خزه و چیزهای دیگر تزئین کنیم. با این عمل یک دنیای کوچک زندگی گیاهی ترسیم می شود.
ظرف را با در پوش یا سینی شیشه ای بپوشانید. در این مرحله ارتباط با محیط قطع می شود و جنگل بارانی مینیاتوری ایجاد می شود .
نکات بسیار مهم
در کاشت گیاهان خود دقت کنید که باهم دیگر هم خوانی داشته باشند اولا که حسن یوسف و شمعدانی و گیاهان فصلی و باغچه ای و درختان ( باورکنید دیدم درخت سرو کاشتن که میگم!!!) را به هیچ عنوان نمیتوان داخل تراریوم کاشت زیرا به رطوبت بالا وتهویه کم حساس هستند و اصلا نیازی به کاشت آنها نیست ولی گل هایی مثل گل سنگ ،گندمی ،سانسیوریا ،بنفشه آفریقایی، را هرگز با گیاهان دیگر نکارید زیرا نیازهای متفاوتی و به هوای خنک تر احتیاج دارند در صورت کاشت گروهی با مثلا فیتونیا و سرخس قطعا خراب خواهند شد.در صورتی که میخواهید بنفشه آفریقایی بکارید ترجیحا یا آنرا داخل ویواریوم کاشته یا به تنهایی در تراریوم بکارید و انواع کاکتوس و ساکولنت(البته به یاد داشته باشید تیغ دار را با تیغ دار و گوشتی را با گوشتی بکارید!!)هر گیاه مقاوم دیگر.
افزودن دیدگاه