میوه کاکتوس چیست؟

میوه کاکتوس از میوه‌های ناشناخته است که با نام گلابی خاردار یا انجیر کاکتوس هم شناخته می‌شود. این میوه پرخاصیت در بالای برگ‌های کاکتوس نوپال رشد می‌کند. اگرچه بیش از ۲۰۰ گونه مختلف از کاکتوس نوپال در شمال و جنوب امریکا وجود دارد، اما همه‌ی گونه‌های این کاکتوس میوه نمی‌دهند. در میان کاکتوس‌هایی که میوه می‌دهند تنها میوه برخی از آن‌ها قابل خوردن است. معروفترین گونه این میوه که خوردنی است انجیر هندی آپونتیا (Indian Fig Opuntia) نام دارد. جالب است بدانید این میوه پرخاصیت در مناطق جنوبی ایران هم کاشت می‌شود.
میوه کاکتوس بیضوی شکل است و بسته به درجه رسیدگی رنگ آن بین زرد و سبز روشن تا نارنجی، صورتی و قرمز متفاوت است. گلابی خاردار طعمی شبیه هندوانه و آدامس بادکنکی دارد.

ارزش غذایی میوه کاکتوس

میوه کاکتوس جدا از اسم، ظاهر و اصالت غیرمعمولی که دارد، دارای ترکیب مواد مغذی خاص از جمله مقدار زیاد ویتامین c، گروه خانواده‌ٔ ویتامینB، منیزیم، پتاسیم، کلیسیم، مس و فیبر غذایی است (منبع: پایگاه اطلاعاتی کتابخانه ملی کشاورزی آمریکا). در رابطه با ترکیبات آلی، میوه کاکتوس سرشار از زردینه‌ها، پلی فنول ‌‎ها و بتالین‌ها است که تأثیر مثبتی روی سلامتی دارند.

خواص میوه کاکتوس:

کمک به هضم غذا

این میوه به دلیل وجود مقادیر زیادی از فیبر، به فرایند هضم غذا کمک می‌کند. فیبر با افزایش هجم مدفوع و پاکسازی رودها، به جذب بهتر غذا در ناحیه گوارشی کمک می‌کند. همچنین در درمان یبوست، نفخ شکم و دیگر مسائل گوارشی مانند زخم معده موثر است.

سلامت قلب

ترکیبات متعددی که در میوه کاکتوس وجود دارد، برای سلامت قلب بسیار مفید است. فیبر موجود در میوه کاکتوس باعث کاهش کلسترول بد در بدن میشود. پتاسیم موجود در این میوه با آرام کردن رگ‌های خونی و کاهش استرس در سیستم قلبی، به کاهش فشار خون کمک می‌کند.در مجموع این میوه در جلوگیری از تصلب شرایین، بیماری سرخرگ کرونری و سکته قلبی موثر است.

کاهش کلسترول

مصرف میوه کاکتوس یا گلابی خاردار همچنین می‌تواند به کاهش سطح کلسترول خون کمک کند. این ویژگی به دلیل محتوای فیبر موجود در گلابی خاردار است که به آن پکتین گفته می‌شود. پکتین نوعی فیبر محلول است که به کاهش کلسترول بد خون (LDL) کمک می‌کند.

پیشگیری از زخم معده

مصرف این میوه به دلیل وجود ترکیبی به نام بتانین تأثیر مثبتی بر مخاط معده داشته و باعث کاهش ترکیبات پیش التهاب در معده می‌شود. به همین علت مصرف میوه کاتوس در پیشگیری از زخم معده بسیار موثر است.

تنظیم قند خون

مهمترین ویژگی گلابی خاردار تاثیر آن در تنظیم قند خون بدن است. به این معنی که مصرف این میوه یا عصاره آن می‌تواند سطح گلوکز خون را کاهش دهد. کنترل سطح قند خون تاثیر زیادی در پیشگیری از ابتلا به دیابت دارد.

تقویت استخوان و دندان

کلسیم نقش جدایی‌ناپذیری در ساخت بافت استخوان دارد و میوه کاکتوس حاوی مقدار قابل‌توجهی کلسیم است. با اطمینان از دریافت مقدار کافی از کلسیم، می‌توانید از مشکلات بسیاری، مثل پوکی استخوان و دیگر اختلال‌های استخوانی مرتبط با بالارفتن سن جلوگیری کنید.

کاهش التهاب

در طب سنتی، میوه کاکتوس را له می‌کردند و به صورت موضعی روی بخش ملتهب بدن قرار می‌دادند. با مصرف خوراکی این میوه، آنتی‌اکسیدان‌ها و مواد معدنی می‌توانند به کاهش التهاب در مواردی مثل التهاب مفصل، نقرس و کشش عضلات کمک کنند.

جلوگیری از پیری زودرس

این را هم بدانید از میوه کاکتوس روغنی تهیه می‌شود که غنی از ویتامین E. بوده و میزان آنتی‌اکسیدان آن سه برابر سایر روغن‌ها و برای مبارزه با پیری پوست بسیار نافع است.

پیشگیری از سکته مغزی

کاهش چربی بدن و تنظیم سطح کلسترول، گلوکز و فشار خون می‌تواند سلامت قلبی عروقی شما را به روشی مثبت تحت تأثیر قرار دهد. با کاهش این عوامل خطر سکته یا حمله قلبی در شما کاهش می‌یابد.

کاهش سطح پروتئین واکنشی C

به نظر می‌رسد میوه کاکتوس در کاهش سطح پروتئین واکنشی C (نام پروتئینی سنتزشونده در کبد در پاسخ به فاکتورهای آزادشده از ماکروفاژ و سلول چربی است که در موارد التهاب و روماتیسم در خون افزایش می‌یابد) بر نمونه‌های خونی تأثیر مثبتی داشته است.

در این آزمایش، از فاکتورهای دیگر مثل وزن یا سابقهٔ مصرف الکل نام برده نشده است. به‌علاوه، درباره پروتئین واکنشی C در مقیاس تأثیر مصرف الکل به صورت فیزیکی یا عصبی تحقیق نشده است.
<h3″>روش پوست کندن میوه کاکتوس

  • ابتدا میوه کاکتوس را با یک چنگال بردارید. اجازه دهید تا چنگال در هرجایی از میوه که نفوذ کرده است باقی بماند و آن را مجددا داخل میوه فرو نکنید. هربار که شما چنگال را داخل این میوه فرو کنید، این میوه می‌شکند و پوست گرفتن آن در مراحل بعدی سخت‌تر می‌شود.
  • سینک ظرفشویی را خالی کنید، سپس میوه را زیر آب بگیرید و میوه را بچرخانید. فشار آب باعث می‌شود تا تیغ‌های کاکتوس جدا شوند.
  • بدون اینکه چنگال را درآورید، میوه را داخل بشقاب بگذارید و در حالیکه آن را با چنگال نگه داشته اید دو انتهای آن را جدا کنید. در یکی از انتهای این میوه یک تورفتگی وجود دارد، مطمئن شوید که آن را جدا می‌کنید.
  • پوست میوه را برش بزنید، اما این برش نباید به قسمت گوشتی میوه برسد. میوه را با چنگال نگه دارید و چاقو را بین قسمت پوست و گوشت میوه در قسمت مقابل چنگال قرار دهید و پوست میوه را جدا کنید.
  • اگر میوه رسیده باشد، جداکردن پوست آن آسان است. اما جدا کردن پوست میوه‌هایی که زیادی رسیده اند و یا کال هستند، سخت‌تر است. زمانیکه پوست میوه کاکتوس را کاملا جدا کردید، آن را با چنگال یا دست داخل یک بشقاب تمیز بگذارید.

طریقهٔ مصرف میوه کاکتوس

میوه کاکتوس به دلیل دارا بودن مواد مغذی و مفید، هم به روش خوراکی و هم به صورت موضعی مورداستفاده بوده است. در زیر به چند کاربرد آن اشاره می‌کنیم:

  • میوه کاکتوس می‌تواند به روش‌های مختلفی مصرف شود؛ به صورت خام، پخته، خشک یا به صورت ژله، مربا، آب‌نبات یا به صورت نوشیدنی‌.
  • سرخ‌پوستان آمریکایی اغلب از میوه کاکتوس در تهیهٔ نوعی نوشیدنی به نام «colonche» استفاده می‌کرده‌اند.

توجه: پیش از مصرف میوه کاکتوس، بسیار مهم است که پوست میوه و خار آن را بگیرید. اگر این کار را انجام ندهید، گلوشید (تیغ‌های ریز) کاکتوس به لب، لثه و گلویتان چسبیده و باعث درد می‌شود.

عوارض جانبی میوه کاکتوس

هرچند به صورت عمومی مصرف میوه کاکتوس در مقدار مناسب بدون خطر است، درمورد مصرف طولانی‌مدت آن کمی نگرانی وجود دارد. عوارض جانبی احتمالی مصرف آن شامل تهوع، اسهال، باد شکم، سردرد و افزایش حجم و تعداد دفعات دفع مدفوع می‌شود. از آنجا که میوه کاکتوس سطح قند خون را پایین می‌آورد، مصرف آن همراه با داروهای دیابت توصیه نمی‌شود. این کار باعث بروز هیپوگلیسمی (افت قند خون) می‌شود.

بهتر است پیش از مصرف مکمل‌های دارویی حاوی میوه کاکتوس با پزشک‌تان مشورت کنید. همچنین بی‌ضرر بودن مکمل‌های میوه کاکتوس برای زنان باردار، شیرده و کودکان ثابت نشده و بهتر است صرف طبیعی بودن آن، از مصرف این مکمل خودداری کرد.

1 امتیاز2 امتیاز3 امتیاز4 امتیاز5 امتیاز (1 امتیاز, میانگین: 4٫00 از 5)
Loading...

افزودن دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *