سرماخوردگی (به انگلیسی: common cold) که با نامهای نازوفارنژیت (nasopharyngitis)، رینوفارنژیت (rhinopharyngitis) و زکام حاد (acute coryza) نیز شناخته میشود، بیماری واگیردار مربوط به دستگاه تنفسی فوقانی است که عمدتاً بینی را تحت تأثیر قرار میدهد.
سرماخوردگی معمولاً با خستگی، احساس سرما، عطسه و سردرد آغاز میشود و با علائمی چون سرفه، گلودرد، آبریزش بینی و تب ادامه مییابد و معمولاً هفت تا ده روز بعد برطرف میشود و برخی علائم ممکن است تا سه هفته طول بکشد.
بیش از دویست نوع ویروس عامل سرماخوردگی وجود دارد، با این حال راینو ویروسها (که خود بیش از ۹۹ نوع مختلف شناختهشده هستند) متداولترین عامل این بیماری هستند. ویروسهای عامل بیماری میتوانند تا مدت زمانی طولانی (برای راینو ویروس تا بیش از ۱۸ ساعت) در محیط زنده بمانند و ممکن است از دستان به چشمان و بینی که محل عفونت هستند، منتقل شوند. ویروس از طریق عطسه، سرفه و تماس با افراد یا اشیاء آلوده قابل انتقال به بدن است. برخی معتقدند که در معرض سرما قرار گرفتن باعث سرماخوردگی میشود و همین باعث شده که این نام را برای بیماری انتخاب کنند که البته این مطلب به اثبات نرسیده و رد شده است.
سرماخوردگی عفونت دستگاه تنفسی فوقانی است که به راحتی منتقل میشود.
برخلاف باکتریها، ویروسها دارای ساختار سلولی نیستند. ویروس سرماخوردگی دارای جداری (envelope) از جنس پروتئین است و از این روی مقاومت بیشتری نسبت به دیگر انواع ویروسها دارد. دانشمندان بر این باورند که ویروسها «زنده» نیستند و باید در اطراف سلولها قرار گیرند تا بتوانند تکثیر شوند. ویروسهای دیگری نیز ممکن است علت سرماخوردگی باشند که عبارتند از: کروناویروسها (۱۰–۱۵٪)، ویروس پاراآنفلوآنزا انسانی (۱۰–۱۵٪)، ویروس سنسیشال تنفسی انسانی، آدنوویروس (۵٪)،آنتروویروس، و ویروس متاپنومو. از این ویروس بیش از یک نوع وجود دارد و در کل، بیش از دویست ویروس مختلف به سرماخوردگیها مربوط میشوند.
چند نکته برای درمان سرماخوردگی :
- خواب کافی: تحقیقات نشان داده است که کمبود خواب، فرد را در برابر بیماری مستعد میکند.
- ورزش: فعالیت جسمی گلبولهای سفید را که با بیماری مقابله میکنند، افزایش میدهد.
- رعایت نظافت: شستن دست را با صابون فراموش نکنیم. تحقیقات نشان داده است که صابونهای معمولی در از بین بردن میکروبها موثر است و نیازی به استفاده از صابون ضدباکتری نیست.
- مصرف آب: با بالا بردن مصرف مایعات بافتهای سیستم تنفسی مرطوب میماند و مانع تراکم میکروب میشود.
- استراحت: روزی چند دقیقه از همه اعضای خانواده بخواهیم با بستن چشم، تنفس عمیق و با پرداختن به فکرهای خوب استرس بدن را کاهش دهند. کاهش استرس یعنی آمادگی کمتر به بیماری.
- مصرف میوه و سبزی: هویج، کیوی، کشمش، لوبیا سبز، پرتقال و توت فرنگی حاوی ویتامین هستند و در تقویت سیستم ایمنی نقش دارد.
تاثیر ویتامین ث برای درمان سرماخوردگی:
- کاهش شدت سرما خوردگی
- کاهش مدت زمان سرماخوردگی
- تقویت سیستم ایمنی بدن
- همچنین ناخیر در ابتلا به سرماخوردگی مجدد
افزودن دیدگاه